Аудиокнига 'Слово о полку Игореве'

 

Слово о великом князе Дмитрее Ивановиче и о брате его князе Владимере Андреевиче, яко победили супостата своего царя Мамая. Страница 5


1-2-3-4-5-6

Того же дни в суботу на рожество святыя богородицы исекша христиани поганые полки на поле Куликове на речьке Непрядве1.

И нюкнув князь2 Владимеръ Андреевичь гораздо, и скакаше3 по рати4 во полцех поганых в татарских, а злаченым шеломом посвечиваючи5.6 Гремят мечи булатные7 о шеломы хиновские.

И восхвалит брата своего великого князя Дмитрея Ивановича: «Брате Дмитрей Ивановичь,8 ты еси у зла тошна времени железное забороло9.10 Не оставай князь великый с своими великими полкы, не потакай крамолником11. Уже бо поганые татары12 поля наша13 наступают, а храбрую дружину у нас истеряли, а в трупи человечье борзи кони не могут скочити, а в крови по колено бродят. А уже бо, брате, жалостно видети кровь крестьяньская.14 Не оставай, князь великый, с своими бояры15».

И рече16 князь великий Дмитрей Ивановичь своим боярам: «Братия бояра и воеводы и дети боярьские, то ти ваши московские слаткие меды и великие места. Туто добудете себе места и своим женам. Туто, брате, стару помолодеть, а молодому чести добыть».

И рече князь великий Дмитрей Ивановичь: «Господи боже мой, на тя уповахъ, да не постыжуся в век, ни да посмеют ми ся враги моя мне». И помолися богу и пречистой его матери и всем святым его и прослезися горко и утер слезы.

И тогда аки соколы борзо17 полетеша на быстрый Донь. То ти не соколи полетеша18: поскакивает князь великий Дмитрей Ивановичь с своими полки19 за Дон20 со всею силою. И рече: «Брате князь Владимер Андреевичь, тут, брате, испити21 медовыа чары поведеные22, наеждяем, брате, своими полки силными на рать татаръ поганых».

Тогда князь великий23 почалъ наступати24. Гремят25 мечи булатные о шеломы хиновские. И поганые26 покрыша главы своя руками своими. Тогда поганые борзо вспять27 отступиша. И от великого князя Дмитрея Ивановича стези ревут, а поганые бежать, а руские сынове28 широкие поля кликом огородиша и злачеными доспехами осветиша. Уже бо ста тур на боронь29.

Тогда князь великий Дмитрей Ивановичь и брат его князь Владимеръ Андреевичь полки поганых вспять поворотили и нача ихъ30 бити и сечи горазно3132 тоску имъ подаваше33. И князи их падоша с коней34, а трупми татарскими поля насеяша и кровию ихъ реки протекли. Туто поганые разлучишася розно и побегше неуготованными дорогами в лукоморье, скрегчюще зубами своими и дерущи35 лица своя, а ркуче36 такъ: «Уже нам, брате, в земли своей не бывати37 и детей своих не видати38,39 а катунъ своих не трепати, а трепати намъ сырая земля, а целовати намъ зелена мурова40, а в Русь ратию нам не хаживати41, а выхода нам у руских князей42 не прашивати43». Уже бо въстонала44 земля татарская, бедами и тугою покрышася4546 уныша бо царемъ их хотение и княземь похвала на Рускую землю ходити47. Уже бо веселие их48 пониче. Уже бо руские сынове разграбиша татарские узорочья и доспехи, и кони, и волы, и верблуды, и вино, и сахар, и дорогое узорочие,49 камкы, насычеве везут женам своимъ50. Уже жены руские восплескаша татарским златом.


1 Так в И-2; в И-1 — Направде; в С — Непрядене; в У — Напряде.
2 Так в И-1 и И-2; в С — княз; в У — князь великии.
3 Так в И-2, И-1 и С; в У — нет.
4 Так в И-2, И-1 и С; в У — нет.
5 Так в И-2; в С — посвечаючи; в И-1 — посвечиваше; в У — посвельчивает; в У здесь доб. а скакаша со всем своим войским.
6 Так в И-2; в И-1: Гремят мечи булатныа; в С: Гримят мечы булатныя; в У: И загремели мечьми булатными.
7 Так в И-2; в И-1: Гремят мечи булатныа; в С: Гримят мечы булатныя; в У: И загремели мечьми булатными.
8 В У: туто у зла тошна времени железна забрала; в И-1: что ти есть еси у зла времени железная забрала; в И-2: то еси у зла тошна веремени железла заборона; в С: то ты ест железное зобороло у зло тошного веремени.
9 В У: туто у зла тошна времени железна забрала; в И-1: что ти есть еси у зла времени железная забрала; в И-2: то еси у зла тошна веремени железла заборона; в С: то ты ест железное зобороло у зло тошного веремени.
10 В И-1: Не уставай, князь великый с своими великими полкы, не потакай крамольником; в И-2: Не уставай, князь великий с своими великими плъки, не потакай лихим коромолникомъ; в С: Брате княже великий Дмитрей, не оставай и з своими великими полки, не слухай измеников сромотников; в У: Не оставай и свои полки понужай коромолщикам.
11 В И-1: Не уставай, князь великый с своими великими полкы, не потакай крамольником; в И-2: Не уставай, князь великий с своими великими плъки, не потакай лихим коромолникомъ; в С: Брате княже великий Дмитрей, не оставай и з своими великими полки, не слухай измеников сромотников; в У: Не оставай и свои полки понужай коромолщикам.
12 Так в И-1 и И-2; в У и С — поля.
13 Так в И-1 и И-2; в У и С — поля.
14 В И-1: Не уставай, князь великый, съ своими бояры; в И-2: И не уставай, князь великий Дмитрий Иванович; в С: Не оставай, брате княже Дмитрею, и с своими воеводы и з силными бояры; в У — нет.
15 В И-1: Не уставай, князь великый, съ своими бояры; в И-2: И не уставай, князь великий Дмитрий Иванович; в С: Не оставай, брате княже Дмитрею, и с своими воеводы и з силными бояры; в У — нет.
16 Так в И-1, И-2 и С; в У слово рече стоит после имени великого князя.
17 Так в И-2; в И-1: отлетеша на быстрый Донъ, то те не орле полетеша за быстрый Донъ; в У — полетели и.
18 Так в И-2; в И-1: отлетеша на быстрый Донъ, то те не орле полетеша за быстрый Донъ; в У — полетели и.
19 Так в И-1 и И-2; в У — и.
20 Так в И-1 и И-2; в У — и.
21 Так в И-2; в У: медвяна чара; в И-1 — медвеная чаша.
22 Так в И-2; в У: медвяна чара; в И-1 — медвеная чаша.
23 Так в И-2; в И-1: поля наступает; в У: наступает на рать силу татарьскую.
24 Так в И-2; в И-1: поля наступает; в У: наступает на рать силу татарьскую.
25 Так в И-1 и И-2; в У — и гремят.
26 В У доб. бусорманы; в И-1 и И-2 — нет.
27 Так в И-2; в И-1 — назад; в У — вся; в С — нет.
28 Так в И-1 и И-2; в У: князи и бояры и воеводы и все великое войско; в С — нет.
29 Так в И-2; в У — оборонь; в И-1 — оборенъ.
30 В У доб. — бусорманов; в И-2 — нет.
31 В У доб. — без милости; в И-1 и И-2 — нет.
32 Так в И-1 и И-2; в У и С — нет.
33 Так в И-1 и И-2; в У и С — нет.
34 В У доб. — загремели; в И-1 доб. — к земли; в И-2 — нет.
35 Так в И-1; в И-2 — деручи; в У — доруши; в С — нет.
36 Так в И-2; в И-1 — ркучи; в У — ркуще; в С — глаголюще.
37 Так в И-1, И-2 и С; в У — бывать.
38 Так в И-2 и С; в И-1 — выдати; в У — видать.
39 Так в И-2; в И-1, У и С — нет.
40 Так в И-2; в И-1, У и С — нет.
41 В У — хаживать; в И-2 — хоживати; в И-1 — ходити; в С — нет.
42 Так в И-1 и И-2; в У — людей.
43 Так в И-1 и И-2; в У — прашивать; в С — нет.
44 Так в И-1 и И-2; в У — востона; в С — нет.
45 Так в И-1 и И-2; в У — покрыша; в С — нет.
46 Так в И-2; в И-1: уныша бо царемъ их хотение и похвала на Рускую землю ходити; в У: бо сердца их, хотение князем и похвала Руской земли ходити; в С: Се ж погибе царей наших веселие и величество и радость и похвала на Рускую землю и з радостью ходити.
47 Так в И-2; в И-1: уныша бо царемъ их хотение и похвала на Рускую землю ходити; в У: бо сердца их, хотение князем и похвала Руской земли ходити; в С: Се ж погибе царей наших веселие и величество и радость и похвала на Рускую землю и з радостью ходити.
48 В И-1 — иже; в И-2 и У — наше; в С — нет.
49 Так в И-1; в И-2: камки и насычевы везут женам своим; в С: и камки, носечи, сребро и злато; в У — нет. В окончании Печатного варианта во вставке из «Задонщины» имеется: везучи в землю Рускую уюсы и насычи.
50 Так в И-1; в И-2: камки и насычевы везут женам своим; в С: и камки, носечи, сребро и злато; в У — нет. В окончании Печатного варианта во вставке из «Задонщины» имеется: везучи в землю Рускую уюсы и насычи.

1-2-3-4-5-6




 

Перепечатка и использование материалов допускается с условием размещения ссылки Сайт о произведении "Слово о полку Игореве".